Odlično sodelovanje z Osnovno šolo Narodnega heroja Rajka Hrastnik se nadaljuje tudi v letošnjem letu in majski športni dan učencev 8. razredov je bil posvečen orientacijsko taktičnem pohodu, ki ga je organiziralo Občinsko združenje slovenskih častnikov Hrastnik. Priprave na pohod so se začele v konec aprila v sodelovanju z učiteljico športa Matejo Izgoršek. Predlog trase za letošnji pohod je izdelal Zdene Ladiha in naj bi potekala od šole v Hrastniku preko prelaza Blate do šole da Dolu.

Po skupnem končnem usklajevanju smo se dogovorili, da bo trasa potekala od dolske šole, preko Dolske Gmajne in prelaza Blate do platoja pri teniškem igrišču. Ter da se bo imenoval »Od šole do šole«. Dolžina trase je bila 4,3 km in na njej je bilo razporejenih 7 delovnih točk in 2 samostojni kontrolni točki. Delovne točke so bile: DT-1 »Merjenje azimuta«, DT-2 »Gasilstvo«, DT-3 »Orientacija na zemljišču«, DT-4 »Prva pomoč in nošenje poškodovane osebe z nosili«, DT-5 »Merjenje razdalje s pomočjo parnih korakov«, DT-6 »Taktični poligon« in DT-7 »Metanje bombe v cilj«. Hitrost premagovanje trase se ni ocenjevala, ampak se je na delovnih kontrolnih točkah ocenjevala pravilnost in natančnost in/ali hitrost opravljanja naloge.

Ves čas orientacijsko taktičnega pohoda pa so odgovorne osebe na delovnih točkah izbirale tudi najbolj tovariško ekipo po naslednjih kriterijih:

– ekipa je prispela na DT in odšla iz DT organizirano in v celoti,

– vodja ekipe je prepoznavna oseba in uspešno vodi delo ekipe na DT,

– med delom na DT so v delo vključeni vsi člani,

– disciplina – obnašanje članov ekipe na DT in

– člani ekipe se bodrijo med seboj (tekmovalni duh).

V sredo, 18. maja 2022 so se 4. orientacijsko taktičnega pohoda udeležili osnovnošolci vseh treh razredov. Razdeljeni so bili v 8 patrulj s po 8–9 članov. Vsaka patrulja je izbrala vodjo, namestnika vodje, pisarja in kurirja. Po zaključenih uvodnih pripravah, ki jih je z vsemi učenci izvedel Jani Zore, vodja pohoda, se je izvedlo žrebanje startnih številk in ob 08.40 uri je startala prva ekipa. Ekipe so zapuščale cilj v 5-minutnih presledkih, za kar je skrbel starter Marjan. Vse ekipe so uspešno premagale traso in zelo dobro opravile naloge na delovnih točkah. Zadnja ekipa je prispela na cilj okoli 12.00 ure. Kot dodana vrednost aktivnosti z osmošolci je bil tehnični zbor orožja in opreme v pehotnem oddelku, ki sta ga izvedla dva vojaka iz 20.pehotnega polka iz Celja. Učenci so si ga z zanimanjem ogledali.

Ekipe osmošolcev so dosegle naslednje rezultate:

  1. mesto: ekipa št. 15 iz 8.A (vodja Ajlin) – 339,8 točk
  2. mesto: ekipa št. 19 iz 8.B (vodja Jan) – 324,1 točko
  3. mesto: ekipa št. 21 iz 8.C (vodja Blaž) – 302,5 točk
  4. mesto: ekipa št. 20 iz 8.B (vodja Neža) – 302,3 točke
  5. mesto: ekipa št. 24 iz 8.C (vodja Kaja) – 289,8 točke
  6. mesto: ekipa št. 18 iz 8.C (vodja Tia) – 283,4 točke
  7. mesto: ekipa št. 16 iz 8.A (vodja Neo) – 267,6 točk in
  8. mesto: ekipa št. 23 iz 8.A (vodja Angelina) – 263,3 točke.

Najboljše se je odrezal 8.B razredu (313,2 točki), drugo mesto je pripadlo 8.C razredu (291,9 točk) in tretje mesto 8.A razredu (290,2 točki). Za »najbolj tovariško ekipo« je bila proglašena ekipa št. 20 iz 8.B v sestavi: Neža Igor – vodja, Ela, Lara, Tibor, Jure, Blaž, Jakob, Gal in Andraž.

Najboljšim v ekipni razvrstitvi sta Polona Dolanc, ravnateljica osnovne šole, in Pogačnik, podpredsednik OZSČ Hrastnik, vročila pokale, najboljša ekipa v kategoriji »Najbolj tovariška ekipa« pa je prejela posebno priznanje.

Člani OZSČ Hrastnik, ki so bili vključeni organizacijo dogodka, so aktivnost ocenili kot zelo uspešno ter pohvalili delo in angažiranje učencev, kar prikazujejo zelo izenačeni rezultati. Na zaključku smo skupaj z učiteljico športa Matejo Izgoršek in njenimi kolegi, ki so spremljali učence, zaključili, da bi v naslednjem šolskim letu nadaljevali s takšnimi aktivnostmi.

Tekst in fotografije: Jani Zore.