Čudovite, močne, samostojne, samosvoje, pogumne, ljubeče, materinske, samozavestne, lepe, odlične … vse to in še več smo ženske. V prvi vrsti smo hčere, potem matere, žene in na koncu babice, vse to. 8. marec je naš praznik, je praznik žensk, ki ga praznujejo v več kot 100 državah po svetu. Je mednarodni praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Ženske po celem svetu so se vedno borile za enakopravno priznanje žensk z moškimi in dokazale, da so ženske veliko več kot le gospodinje in matere.  

V našo čast je vsako leto prirejena proslava v kulturnih domovih po svetu, kjer dan žena praznujejo. Tudi v hrastniškem Delavskem domu je potekala proslava, katere sem se z veseljem udeležila, saj so na njej nastopali moji sošolci in ostali učenci naše šole. Proslava je bila zelo lepa, zabavna in smešna, Alina in Blaž sta s svojim nastopom prisotne v dvorani nasmejala do solz. 

Še vedno pa niso vse ženske po svetu deležne enakopravnosti in pravic kot jih poznamo v »bolj razvitem« svetu. Ta situacija žensk me res žalosti, saj sama menim, da nismo ženske nič manj vredne ali sposobne kot moški, prav nasprotno. Menim, da pregovor »žena podpira tri vogale pri hiši« drži v veliko domovih in tudi podjetjih. Vse ženske po svetu bi morale biti samostojne in od moških neodvisne, tako vsaj menim in upam, da se bo situacija in položaj žensk spremenil. 

Zdi se mi prav, da se moški na 8. marec spomnijo žensk in jih počastijo s šopkom rož ali čokolado. Seveda pa se spomnimo tudi ena na drugo in se na naš dan skupaj razvajajmo. Ne smemo pa pozabiti tudi dneva mučenikov dva dni pozneje.