Za večino učencev po celi Sloveniji je 8. januar čisto običajen šolski dan, a za nas in našo šolo prav poseben praznik. Kot vsi vemo, naša šola nosi ime po Jožetu Menihu-Rajku. Jože Menih–Rajko Knap (partizansko ime) se je rodil 23. 4. 1922 v Hrastniku in umrl 8. 1. 1945 na Osankarici. Njegova rojstna hiša je stala na mestu današnjega SPAR-a, kjer lahko danes opazimo spominsko ploščo, v spomin Rajku in njegovi rojstni hiši. Osnovno šolo je obiskoval v Hrastniku, Gimnazijo naprej v Celju in v Mariboru. Zaradi politične aktivnosti bi bil iz nje skoraj izključen, zato je raje odšel v Ljubljano. 1941 leta je se je kot prostovoljec vključil v Jugoslovansko vojsko (partizani). Poleg vsega ostalega se je tudi kulturno udejstvoval, npr. pisal je gledališke ocene, sodeloval pri legalnem Skojevskem časniku Slovenska mladina, v Hrastniku predaval mladini. Za narodnega heroja je bil imenovan 27. novembra leta 1953 in naša šola je po njem dobila ime.

Učenci smo imeli na dan šole dan s posebnimi vsebinami. Letošnja tema je bila Evropska vas, zato je vsak razred na šoli na različne načine predstavil eno ali več držav članic EU.

Če začneva pri najmlajših. Naši prvošolčki so si izbrali državi Francija in Španija. Izdelali so prekrasna plakata, iz umetne mase oblikovali endemične gekone, katere lahko opazimo na toplih Kanarskih otokih in plesalke flamenka. Z njimi sva se tudi pogovarjali in bili sva zelo presenečeni, koliko že vedo o našem narodnem heroju Rajku.

Učenci tretjega razreda so izdelovali skupni koledar. V koledarju so predstavili značilnosti Portugalske, ki jih bo spremljala celo leto. Poslušali sva kar nekaj predstavitev in bili nad predstavljenim zelo navdušeni. Učenci in tudi midve smo se resnično veliko naučili o značilnostih Portugalske.

Četrtošolci vseh razredov z Dola in Hrastnika so zidove šolskega hodnika v nadstropju, v katerem imajo matične učilnice, napolnili s pesmijo in ilustracijami, ki so jih ustvarili skupaj z vrtcem.

Učenci enega oddelka šestega razreda so predstavljali Kosovo, drugi oddelek je izdelal in izobesil zastave, tretji oddelek je predstavil športnike po celi EU. Prijazni učenec nama je tudi nekaj športnikov po pouku lepo predstavil.

Sedmošolci so raziskovali Veliko Britanijo in Nemčijo ter čudovito od zunaj in znotraj okrasil učilnico z zanimivostmi o navedenih državah. Drugi oddelek se je osredotočil na Francijo in prav tako lepo okrasil učilnico.

Devetošolci smo po skupinah izdelovali plakate in si jih predstavljali. Predstavili smo Portugalsko, Španijo, Italijo in Francijo. Naučili smo se tudi značilne plese predstavljenih držav. Drugi oddelek devetošolcev je na hodniku zaigral in zapel Odo radosti-himno Evropske unije.

Zaradi pomanjkanja časa žal nisva obiskali vseh oddelkov, a sva si njihove izdelke lahko natančno ogledali po hodnikih naše šole. Hodniki in učilnice naše šole so res nekaj posebnega. Na kratko in zelo iskreno lahko rečeva, da so se vsi razredi šole zelo potrudil in vsi skupaj smo preživeli čudovit dan šole, hodnike in učilnice šole pa smo naredili zanimive in poučne….drugačne.

 

Ela Ramšak in Nika Mijatović, 9. a